Bruke Divvun med MS Office 2011

Note
Når du skriver samisk i Microsoft Office for Mac (alle versjoner), må du bruke språkene Katalansk (=nordsamisk), Baskisk (=lulesamisk) eller Slovakisk (=sørsamisk). Skyld ikke på oss, skyld på Microsoft.

Bruke Divvun på Mac

Når du har åpnet MS Office må du fortelle Office vilket språk teksten er skrevet på for at stavekontrollen skal fungere.

1. Marker den samiske teksten:

Marker den samiske teksten

2. Gå til menyen Verktøy > Språk… :

Gå til menyen "Verktøy > Språk…"

3. Velg språket Katalansk (Catalan) for nordsamisk, språket Baskisk (Basque) for lulesamisk, eller språket Slovakisk (Slovak) for sørsamisk (1):

Velg språk

4. Om du skriver mye på samisk, kan du gjøre samisk til forvalgt språk for nye dokumenter ved å klikke på knappen Standard… (se forrige bilde) og deretter klikke på Ja:

Vil du gjøre samisk til forvalgt språk?

5. Divvun vil markere de fleste feilskrevne ord med en rød krøllstrek under det feilskrevne ordet:

Samisk tekst med skrivefeil

6a. Du kan rette skrivefeilene enten ved å høgreklikke (Kontroll-klikke) på ordet:

Høgreklikk for å få retteforslag

6b. eller ved å åpne rettedialogen:

Meny for å åpne rettskrivingsdialog

Rettskrivingsdialog for skrivefeilen

7. For å finne ut vilken versjon av stavekontrollen du har, kan du skrive inn teksten «nuvviDspeller», og høgreklikke på den:

Sjekk Divvun-versjon

1. Microsoft har inntil videre ikke laget støtte for samisk i MS Office for Mac, tross at den samme støtten finnes for MS Office for Windows. Forhåpentligvis inneholder kommende versjoner av MS Office for Mac denne støtten. Inntil da må vi late som om samiske språk er andre språk som alt er definert i MS Office.